31 Ocak 2008 Perşembe

İğde mi Hünnap mı ?

Merhaba Sevgili Dostlar,

Tesadüfen buldum siteyi ve hünnap mı iğdemi tartışması dikkatimi çekti.

Müsade ederseniz ben bu konuyu biraz açayım. Ben Denizli İli Çivril ilçesi Gümüşsu kasabasındanım. Yani Hünnap'ın yetiştiği kasabadan...Hünnapla iğdenin tad,ağaç ve benzerlikle uzaktan yakından alakası yoktur. Bizim yörede Hünnap değil kasaba şivesi ile Hinabı, şehir şivesi ilede Hinnap derler. Hinnap ağacı yüksek kalın kolları olan ve oldukca yüksek dikenli bir ağaca sahiptir. Bunları toplamak son derece güç ve zahmetli olduğundan, ağaçların altına çarşaf serip sıraklarla düşürürler... Bu meyvanın tazeside,kurusuda değerlidir. Bizim orada bu meyvanın Şeker ve Kalp hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Eylül sonu veya Ekim başında bu meyvalar toplanır, bir miktarı satılır, bir miktarıda kış için kurutulup gelen misafirlere ikram edlilir... Hatta kurusu Cevizle yendiğinde bayağıda lezzetlidir. Tazesinin tadıda oldukca güzeldir...Bizim çocukluğumuzda kim nereye misafirliğe gitse, meyva olarak,Hinnap,Ceviz ve kuru üzüm ikram edilirdi, o dönem köylerde Portakal , mandalina yemek lükse kaçardı. Bazı dostların Istanbul'da manavlardan alıyoruz dediği Hinnaplar yani kibrit kutusu büyüklüğündekilerin tadı kısmen benziyor Hinnap'a... Benden Istanbul Beylikdüzü pazarında gördüm ve denemek için aldım, ama bizim orada yetişenlerden çok farklıydı tadı, farklıydı derken pek tadının olmaması...Mevsiminde yani Eyül veya Ekim ayında bu ağaçların resmini çektirip, bilgi açısından siz dostlara gönderirim inşallah...

Umarım kısmende olsa sizleri bilgi sahibi edebilmişimdir...

Gümüşsuya daha kolay ulaşmak için bir kaç yol vardır.

1-Pamukkale Turizm,Denizli Seyahat ,Köseoğlu veya Anadolu Turizm ileAfyonun Dinar veya Denizli'nin Çivril ilçesine gidilir. Bu her iki ilçedende sürekli olarak Gümüşsu'ya (Homa) Minübüsler çalışır... Her iki ilçeninde Gümüşsuya mesafesi 30 km'dir.

2.Altarnatif Pamukkale Ekspresi ile gene Dinar'a gidilir, ulaşım yukarıda belirttiğim gibidir.

3.Altarnatif ise THY ile Çardak havalimanına gidilir, (Thy'nin günde 2 seferi vardır sabah ve akşam olmak üzere.) THY'nin sağlamış olduğu otobüs ile Denizli'ye gidilir. Hergün Gümüşsu belediyesini Denizli'ye otobüsü vardır, Gümüşsu Belediyesinin otobüsü ile Gümüşşsuya ulaşılır ama mesafe Denizliden yaklaşık 120 km'dir.

4.Altarnatif özel aracı ile gidecek olanlar için, Istanbul Otobandan Adapazarına kadar gidilir, Adapazarından Bilecik istikametine dönülüp, Bozhöyük,Kütahya,Afyon ve Dinar üzerinden Çivrili/Uşak yoluna sapılır 30 km sonra Gümüşsuda olursunuz... Istanbul'dan Gümüşsu yaklaşık 600 km'dir.

Gitmek isteyenlere hayırlı yolculuklar,

Sabri ABAY

Hiç yorum yok: